Duration: 18 Νοέ 2017 - 19 Οκτ 2017
Location: Μεσολόγγι
Price: 175 €

Περιγραφή

Ένα ταξίδι ηρεμίας & γαλήνης στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, που σχηματίζεται από τα δέλτα των ποταμών Αχελώου και Ευήνου. Ως εθνικό πάρκο (σύμβαση Ramsar) & συνθήκη Natura 2000), αποτελεί μια μικρή «κιβωτό του Νώε» με την ευρεία βιοποικιλότητά της. Περίπου 270 είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο και επωάζουν σε αυτήν χάρη στα ασφαλή, ρηχά νερά της, που δεν ξεπερνούν σε βάθος τα 80 εκ., καθώς βρίσκουν άφθονη τροφή από τα 36 είδη ψαριών που ζουν και αναπαράγονται στη λιμνοθάλασσα. Επιπλέον, στο ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής απαντώνται 23 είδη ερπετών και πλήθος θηλαστικών.

Στο χορταστικό αυτό διήμερο θα περιηγηθούμε και θα μάθουμε την ιστορία της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου και θα περπατήσουμε στο δάσος του Φράξου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυτήματα της Ελλάδας και παρουσιάζει παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον εξαιτίας της οικολογικής και βιολογικής του αξίας. Αξίζει να σημειωθεί οτι το 1985 ανακηρύχθηκε διατηρητέο «Μνημείο της Φύσης»

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Ξεκινάμε το ταξίδι μας από την Αθήνα για τη Δυτική Ελλάδα και το Μεσολόγγι. Αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο Liberty στο κέντρο της πόλης θα αποκτήσουμε μια εικόνα για τη μορφολογία της λιμνοθάλασσας, πραγματοποιώντας μια βόλτα προς το νησί της Τουρλίδας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην περίοδο των πολιορκιών, αλλά και στη διαμόρφωση των συνθηκών για την άνθιση της οικονομίας από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα της περιοχής. Στην συνέχεια, θα κανονίσουμε μια ολιγόωρη παρατήρηση πουλιών. Η διαδρομή συνδυάζει δυο διαφορετικά οικοσυστήματα, γλυκό-λιμναίο και αλμυρό-λιμνοθαλάσσιο σε μικρή κλίμακα χώρου, δίνοντας πρόσβαση στον παρατηρητή και στα δυο, από το ίδιο σημείο, πράγμα σπάνιο σε υγρότοπο. Η λιμνοθάλασσα παρουσιάζει πλούτο στα είδη πουλιών σχεδόν όλο το έτος και μάλιστα μεγάλους πληθυσμούς από κάποια είδη. Μόλις γνωρίσουμε την μορφολογία και την πανίδα της λιμνοθάλασσας θα την βιώσουμε κάνοντάς την εμπειρία μας με παραδοσιακά πλοία που ονομάζονται πριάρια. Έτσι θα θαυμάσετε το σύμπλεγμα των νήσων της λιμνοθάλασσας με τις γραφικές πελάδες των ψαράδων, την εποχική ορνιθοπανίδα, το ηλιοβασίλεμα με την πανδαισία χρωμάτων του. Θα βιώσετε την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τον υδροβιότοπο μέσα από τις αλιευτικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες του.

Ανακαλύψτε τα αναλλοίωτα στοιχεία των υγροτόπων που περιβάλλουν το Μεσολόγγι. Στην επιστροφή θα γευματίσουμε σε πελάδα, παραδοσιακού διβαριού με  φρέσκα ψάρια και θαλασσινές νοστιμιές της λιμνοθάλασσας.

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Μετά το πρωινό, θα ξεναγηθούμε στην πόλη του Μεσολογγίου ξεκινώντας από τον Κήπο των Ηρώων, που αποτελεί τη μοναδική περιφερειακή γλυπτοθήκη της Ελλάδας, και ένα μοναδικό ιστορικό πάρκο. Δίνονται πληροφορίες για τη μορφολογία του χώρου και περιγράφονται λεπτομερώς ο Τύμβος με τα οστά των πεσόντων, ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη, ο ανδριάντας του λόρδου Byron (Βύρωνα) και τα εβδομήντα ένα μνημεία οπλαρχηγών, φιλελλήνων αγωνιστών και πεσόντων. Επίσης θα επισκεφτούμε την πινακοθήκη όπου θα δούμε και θα γνωρίσουμε πολύ σημαντικά έργα.

Στην συνέχεια θα πάμε στο δάσος του Φράξου για πεζοπορία γνωρίζοντας την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής από τους εμπείρους συνεργάτες μας. Το δάσος του Φράξου είναι ένα από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας και παρουσιάζει παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον, εξαιτίας της οικολογικής και βιολογικής του αξίας. Διακρίνεται, επιπλέον, για την απαράμιλλη φυσική του ομορφιά, εντυπωσιάζοντας κάθε επισκέπτη. Το δάσος του Φράξου ανακηρύχθηκε το 1985 διατηρητέο «Μνημείο της Φύσης».

Μετά την πεζοπορία μας, σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το κτήμα Σωτηρίου όπου θα γνωρίσουμε την διαδικασία της παραγωγής του κρασιού και θα γευματίσουμε.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Σημείο συνάντησης:  Καλλιμάρμαρο & Πλατεία Πλατάνου Κηφισιά 
Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017
Ώρα συνάντησης 6.15
Αναχώρηση από Καλλιμάρμαρο 6.30
Αναχώρηση από Κηφισιά 7.00
Άφιξη στο Μεσολόγγι και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο 10.30
Έναρξη περιήγησης στο νησί της Τουρλίδας, birdwatching και πλωτή διαδρομή στη λιμνοθάλασσα με παραδοσιακό πριάρι 11.30
Τέλος περιήγησης και γεύμα σε πελάδα με φρέσκα ψάρια και θαλασσινές νοστιμιές της λιμνοθάλασσας 15.00
Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017
Συνάντηση στην είσοδο του ξενοδοχείου και ξενάγηση στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου 9.30
Αναχώρηση για το δάσος του Φράξου και πεζοπορία 10.30
Επίσκεψη στο οινοποιείο Σωτηρίου και γεύμα στις εγκαταστάσεις του 14.00
Αναχώρηση για Αθήνα 17.00
Άφιξη στην Αθήνα 20.30

 

 • Η εκδρομή δεν περιλαμβάνει μικρή και εύκολη πεζοπορία σε δάσος διάρκειας περίπου 1 ώρας και είναι κατάλληλη για όλους.
 • Παρακαλούμε πολύ να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής.

Για να δηλώσετε συμμετοχή

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως και τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017 και μπορούν να γίνουν:

 1. Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής στη σελίδα της εκδρομής.
 2. Τηλεφωνικά στο 6932315005
 3. Μέσω e-mail στο [email protected] με απαραίτητη δήλωση ονοματεπώνυμου, κινητού τηλεφώνου, ημ. Γέννησης, σημείου επιβίβασης (Καλλιμάρμαρο/Κηφισιά) και είδος δωματίου για τις διανυκτέρευσεις στο ξενοδοχείο (μονόκλινο, δίκλινο, τρίκλινο). Σε περίπτωση επιλογής μονόκλινου δωματίου το συνολικό κόστος της εκδρομής θα διαφοροποιηθεί.
 4. Στα γραφεία της Escape Plans, Κυριαζή 6-8, Κηφισιά.

Κόστος συμμετοχής: 175 € + Φ.Π.Α.

Στο κόστος περιλαμβάνεται:

 • Η μεταφορά με πούλμαν από/προς Αθήνα
 • 1 διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Liberty στo κέντρο του Μεσολογγίου με πρωινό.
 • 2 γεύματα για το μεσημέρι του Σαββάτου σε παραδοσιακή πελάδα με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά εδέσματα της λιμνοθάλασσας & της Κυριακής στο οινοποιείο Σωτηρίου στο Λεσίνι.
 • Birdwatching με τη βοήθεια & τον εξοπλισμό επαγγελματία ορνιθολόγου στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.
 • Πλωτή διαδρομή στη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου με παραδασιακά πριάρια.
 • Έμπειροι ξεναγοί /οδηγοί για την περιήγηση μας στη λιμνοθάλασσα και την πολή του Μεσολογγίου.
 • Οι ξεναγήσεις και τα εισιτήρια για τους χώρους που θα επισκεφτούμε.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης για όλους τους συμμετέχοντες.
 • Η οργάνωση και υλοποίηση της εκδρομής από την Escape Plans.
 • Φωτογραφίες από όλες τις δραστηριότητες του διημέρου.

Στο κόστος ΔΕΝ περιλαμβάνεται το βραδινό γεύμα του Σαββάτου, όπου ο καθένας θα μπορεί να γευματίσει στο κέντρο της πόλης όπου επιθυμεί. Μπορείτε να μας ρωτήσετε σχετικά.

Η θέση του κάθε συμμετέχοντα στην εκδρομή κατοχυρώνεται με την καταβολή προκαταβολής 50 ευρώ, ενώ εξόφληση θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι και την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου.

Τρόποι πληρωμής:

 1. Μέσω κατάθεσης στην τράπεζα ALPHABANK (Αριθμός λογαριασμού IBAN: GR6901401150115002101306374), αναγράφοντας στην αιτιολογία το “Oνοματεπώνυμό σας/ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ”).
 2. Στα γραφεία μας, Κυριαζή 6-8, Κηφισιά με μετρητά, πιστωτική ή χρεωστική κάρτα (το γραφείο μας διαθέτει POS)

Δήλωση συμμετοχής