Duration: 10 Μαρ 2018 - 11 Μαρ 2018
Location: Μεσολόγγι
Price: 178 €

Περιγραφή

Το Μεσολόγγι, το οποίο για τον περισσότερο κόσμο είναι ανεξερεύνητο, προσφέρει στο επισκέπτη αναρίθμητες επιλογές, ενώ στην υπέροχη φύση του μπορεί κανείς να απολαύσει κάθε είδους υπαίθρια δραστηριότητα. Στο ξεχωριστό αυτό διήμερο θα εξερευνήσουμε τη φημισμένη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας αρχικά με τα ποδήλατά μας και στη συνέχεια με κανό – καγιάκ αποκτώντας εμπειρίες με τα γαλήνια νερά της με κατεύθυνση το νησί της Αγίας Τριάδας στο οποίο εκτυλίχθηκε μια από τις μεγαλύτερες μάχες της περιοχής.

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, που σχηματίζεται από τα δέλτα των ποταμών Αχελώου και Ευήνου έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό πάρκο (σύμβαση Ramsar) & συνθήκη Natura 2000) και αποτελεί μια μικρή «κιβωτό του Νώε» με την ευρεία βιοποικιλότητά της. Περίπου 270 είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο και επωάζουν σε αυτήν χάρη στα ασφαλή, ρηχά νερά της, που δεν ξεπερνούν σε βάθος τα 80 εκ., καθώς βρίσκουν άφθονη τροφή από τα 36 είδη ψαριών που ζουν και αναπαράγονται στη λιμνοθάλασσα. Επιπλέον, στο ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής απαντώνται 23 είδη ερπετών και πλήθος θηλαστικών.

Στο χορταστικό αυτό διήμερο θα περιηγηθούμε και θα μάθουμε την ιστορία της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου και θα πεζοπορήσουμε στον Αράκυνθο. Ο Αράκυνθος ή Ζυγός είναι βουνό του νομού Αιτωλοακαρνανίας, νότια της λίμνης Τριχωνίδας και βόρεια της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Έχει υψόμετρο 984 μέτρων και εκεί βρίσκεται το στενό φαράγγι της Κλεισούρας μέσω του οποίου συνδέονται η περιοχή του Μεσολογγίου με την περιοχή του Αγρινίου. Χαρακτηρίζεται από τα δάση κέδρων, καστανιών και βελανιδιών, τους καταρράκτες, τις σπηλιές και μια πλούσια βιοποικιλότητα από πτηνά, ερπετά, σκίουρους, χελώνες, ελάφια, αγριογούρουνα, αλεπούδες και λύκους, που συνθέτουν ένα τελείως διαφορετικό τοπίο, σε τόσο μικρή απόσταση από το θαλάσσιο μέτωπο που είχαμε συναντήσει στην πόλη του Μεσολογγίου.

Τα Ελληνικά, που βρίσκονται σε υψόμετρο 750 μ., αποτελούν το ορεινότερο χωριό της περιοχής και είναι το σημείο απ’΄οπου θα ξεκινήσει η διαδρομή μας.  Από εδώ ο δρόμος κατηφορίζει ­μέσα στις καστανιές του Ερύμανθου προς την Τριχωνίδα, η οποία απέχει περίπου μισή ώρα, και θα περιπλανηθούμε με την  βοήθεια του οδηγού μας μέσα στο κατάφυτο τοπίο. Θα μάθουμε για την πλούσια βιοποικιλότητα και ιστορία του Αρακύνθου.  Περπατάμε ανάμεσα από στο μαγικό τοπίο και απολαύσουμε ανεπανάληπτες εικόνες και μοναδικά τοπία που θα μείνουν χαραγμένα στο μυαλό σας για πάντα. Θα καταλήξουμε να επισκεφτούμε την Μονή του Αγίου Γεωργίου και από εκεί θα επιστρέψουμε το μεσημέρι και πάλι στο χωριό Ελληνικά για φαγητό προτού πάρουμε και πάλι το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Ξεκινάμε το ταξίδι μας από την Αθήνα για τη Δυτική Ελλάδα και το Μεσολόγγι. Αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο Liberty στο κέντρο της πόλης θα επιβιβαστούμε στα ποδήλατά μας με κατεύθυνση τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου ώστε να αποκτήσουμε μια εικόνα για τη μορφολογία της λιμνοθάλασσας. Θα πραγματοποιήσουμε μια βόλτα προς το νησί της Τουρλίδας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην περίοδο των πολιορκιών, αλλά και στη διαμόρφωση των συνθηκών για την άνθιση της οικονομίας από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα της περιοχής. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου, απ’όπου με τουριστικά κανό – καγιάκ θα εξερευνήσουμε τη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας και θα επισκεφτούμε το νησί της Αγίας Τριάδας στο οποίο εκτυλίχθηκε μια από τις μεγαλύτερες μάχες της περιοχής. Στην συνέχεια θα ποδηλατήσουμε μια μαγευτική διαδρομή περίπου 1,5 χλμ μέχρι τις παραδοσιακές και αναλλοίωτες πελάδες, παραδοσιακού διβαριού και θα απολαύσουμε φρέσκα ψάρια και θαλασσινές νοστιμιές της λιμνοθάλασσας. Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο και θα ακολουθήσει ελεύθερο πρόγραμμα.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Μετά το πρωινό και αφού κάνουμε check out, θα ξεναγηθούμε στην πόλη του Μεσολογγίου ξεκινώντας από τον Κήπο των Ηρώων, που αποτελεί τη μοναδική περιφερειακή γλυπτοθήκη της Ελλάδας, και ένα μοναδικό ιστορικό πάρκο. Δίνονται πληροφορίες για τη μορφολογία του χώρου και περιγράφονται λεπτομερώς ο Τύμβος με τα οστά των πεσόντων, ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη, ο ανδριάντας του λόρδου Byron (Βύρωνα) και τα εβδομήντα ένα μνημεία οπλαρχηγών, φιλελλήνων αγωνιστών και πεσόντων. Επίσης θα επισκεφτούμε την πινακοθήκη όπου θα δούμε και θα γνωρίσουμε πολύ σημαντικά έργα.

Στη συνέχεια θα μεταβούμε με το πούλμαν στον Αράκυνθο και στο χωριό Ελληνικά απ’όπου θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας. Ο Αράκυνθος ή Ζυγός είναι βουνό του νομού Αιτωλοακαρνανίας, νότια της λίμνης Τριχωνίδας και βόρεια της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Έχει υψόμετρο 984 μέτρων και εκεί βρίσκεται το στενό φαράγγι της Κλεισούρας μέσω του οποίου συνδέονται η περιοχή του Μεσολογγίου με την περιοχή του Αγρινίου. Χαρακτηρίζεται από τα δάση κέδρων, καστανιών και βελανιδιών, τους καταρράκτες, τις σπηλιές και μια πλούσια βιοποικιλότητα από πτηνά, ερπετά, σκίουρους, χελώνες, ελάφια, αγριογούρουνα, αλεπούδες και λύκους, που συνθέτουν ένα τελείως διαφορετικό τοπίο, σε τόσο μικρή απόσταση από το θαλάσσιο μέτωπο που είχαμε συναντήσει στην πόλη του Μεσολογγίου. Η διαδρομή μας κινείται μέσα σε θαυμάσιο δάσος βελανιδιάς, σε ένα δίκτυο δασικών δρόμων και μονοπατιών στην βόρεια πλευρά του Αρακύνθου. Έχει θέα προς τις λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία. Η διαδρομή είναι γενικά βατή και προϋποθέτει στοιχειώδη φυσική κατάσταση.  Προς το τέλος της διαδρομής μας θα φτάσουμε στη Μονή του Αγίου Γεωργίου την οποία και θα επισκεφτούμε και από εκεί θα επιστρέψουμε το μεσημέρι και πάλι στο χωριό Ελληνικά, όπου και θα γευματίσουμε προτού επιστρέψουμε και πάλι στην Αθήνα.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Σημείο συνάντησης:  Καλλιμάρμαρο & Πλατεία Πλατάνου Κηφισιά 
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018
Ώρα συνάντησης 6.15
Αναχώρηση από Καλλιμάρμαρο 6.30
Αναχώρηση από Κηφισιά 7.00
Άφιξη στο Μεσολόγγι και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο 10.30
Επιβίβαση στα ποδήλατα με κατεύθυνση τη λίμνη του Μεσολογγίου, διασχίζοντας το ιστορικό κέντρο της πόλης 11.30
Εξερεύνηση της λιμνοθάλασσας με κανό και επίσκεψη στο νησί της Αγίας Τριάδας 12.30
Τέλος περιήγησης και γεύμα σε πελάδα με φρέσκα ψάρια και θαλασσινές νοστιμιές της λιμνοθάλασσας 14.30
Επιστροφή στο ξενοδοχείο και ελεύθερο πρόγραμμα 16.30
Κυριακή 11 Μαρτίου 2018
Συνάντηση στην είσοδο του ξενοδοχείου και ξενάγηση στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου (Κήπος Ηρώων & Δημοτική Πινακοθήκη) 9.00
Αναχώρηση για τον Αράκυνθο και το χωριό Ελληνικά 10.45
Έναρξη πεζοπορίας 11.30
Τέλος πεζοπορίας και γεύμα σε ταβέρνα 14.30
Αναχώρηση για Αθήνα με ενδιάμεση στάση & σύντομη ξενάγηση στην Γέφυρα Ρίο- Αντίρριο* 16.30
Άφιξη στην Αθήνα 20.30

* Στη διάρκεια της στάσης μας αυτής  θα παρακοπουθήσουμε μια ταινία μικρού μήκους (~20′) σχετικά με την κατασκευή της γέφυρας. Να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη γέφυρα αποτελούσε όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, ενός εκ των πέντε πρωθυπουργών που ανέδειξε το Μεσολόγγι, και πήρε το όνομα του.

 • Η εκδρομή περιλαμβάνει πεζοπορία ~3 ωρών στο βουνό Αράκυνθο. Η διαδρομή είναι βατή και απαιτεί από τους συμμετέχοντες στοιχειώδη φυσική κατάσταση.
 • Παρακαλούμε πολύ να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής προτού δηλώσετε συμμετοχή.

 

Για να δηλώσετε συμμετοχή

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως και τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 και μπορούν να γίνουν:

 1. Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής στη σελίδα της εκδρομής.
 2. Τηλεφωνικά στο 6932315005
 3. Μέσω e-mail στο [email protected] με απαραίτητη δήλωση ονοματεπώνυμου, κινητού τηλεφώνου, ημ. Γέννησης, σημείου επιβίβασης (Καλλιμάρμαρο/Κηφισιά) και είδος δωματίου για τη διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο (μονόκλινο, δίκλινο, τρίκλινο). Σε περίπτωση επιλογής μονόκλινου δωματίου το συνολικό κόστος της εκδρομής θα διαφοροποιηθεί.
 4. Στα γραφεία της Escape Plans, Ναυσικάς 4, Γλυφάδα κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης.

 

Κόστος συμμετοχής: 178 €

Στο κόστος περιλαμβάνεται:

 • Η μεταφορά με πούλμαν από/προς Αθήνα (περιλαμβάνεται το κόστος διοδίων διέλευσης της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου)
 • 1 διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Liberty στo κέντρο του Μεσολογγίου με πρωινό.
 • 1 γεύμα για το μεσημέρι του Σαββάτου σε παραδοσιακή πελάδα με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά εδέσματα της λιμνοθάλασσας.
 • Ενοικίαση ποδηλάτων για τις μετακινήσεις μας κατά την πρώτη ημέρα.
 • Ενοικίαση τουριστικών κανό – καγιάκ με πλήρη εξοπλισμό και πιστοποιημένο οδηγό
 • Έμπειροι ξεναγοί /οδηγοί για την περιήγηση μας στη λιμνοθάλασσα και την πόλη του Μεσολογγίου.
 • Οι ξεναγήσεις και τα εισιτήρια για τους χώρους που θα επισκεφτούμε.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης για όλους τους συμμετέχοντες.
 • Η οργάνωση και υλοποίηση της εκδρομής από την Escape Plans.
 • Φωτογραφίες από όλες τις δραστηριότητες του διημέρου.
 • Φ.Π.Α. 24%

Η θέση του κάθε συμμετέχοντα στην εκδρομή κατοχυρώνεται με την καταβολή προκαταβολής 50 ευρώ, ενώ εξόφληση θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι και την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018.

Τρόποι πληρωμής:

 1. Μέσω κατάθεσης στην τράπεζα ALPHABANK (Αριθμός λογαριασμού IBAN: GR6901401150115002101306374), αναγράφοντας στην αιτιολογία το “Oνοματεπώνυμό σας/ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ”).
 2. Στα γραφεία μας, Ναυσικάς 4, Γλυφάδα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με μετρητά, πιστωτική ή χρεωστική κάρτα (το γραφείο μας διαθέτει POS).

Δήλωση συμμετοχής