Duration: 15 Οκτ 2017
Location: Δημητσάνα, Ορεινή Αρκαδία
Price: 30 €

Περιγραφή

Η διαδρομή από τη Στεμνίτσα στη Δημητσάνα αποτελεί ίσως το πιο εντυπωσιακό και χορταστικό τμήμα από τα συνολικά 8 του Menalon Trail. Η συχνή εναλλαγή τοπίων,  τα σημαντικά αξιοθέατα που θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας, αλλά και ο επιβλητικός Λούσιος ποταμός συμπληρώνουν ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό παζλ.

Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία της Στεμνίτσας, το χωριό των χρυσοχόων, βγαίνουμε από τον οικισμό και συναντάμε το παλιό μονοπάτι που οδηγεί στη Μονή Προδρόμου. Το συγκρότημα χτίστηκε το 16ο αιώνα και σήμερα λειτουργεί ως ανδρική μονή. Εκεί θα πραγματοποιήσουμε στάση για ξεκούραση και θα έχουμε τη δυνατότητα να
επισκεφτούμε τη μονή, από το μπαλκόνι της οποίας η θέα προς το φαράγγι κόβει την ανάσα. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας, περνάμε κάτω από τον τεράστιο βράχο όπου φωλιάζει η μονή και συναντάμε το μονοπάτι που διατρέχει τη χαράδρα του Λούσιου ποταμού, που σύμφωνα με το μύθο, ονομάστηκε έτσι επειδή εκεί έλουζαν το νεογέννητο Δία οι Μαιναλίδες Νύμφες. Περνάμε τον άξονα του ποταμού από τη γέφυρα Φιλοσόφου, σε ένα εντυπωσιακό στένεμα της κοίτης, και ανηφορίζουμε μέχρι την Παλιά Μονή Φιλοσόφου (10ος αιώνας), που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας.

Έπειτα από λίγα μέτρα ανηφορικών σκαλιών, θα φτάσουμε στη Νέα Μονή Φιλοσόφου που ιδρύθηκε το 17ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αφήνοντας πίσω μας τη Μονή και έχοντας διατρέξει τη δυτική όχθη της χαράδρας, πάνω από κτήματα και παλιά υποστατικά, θα φτάσουμε στη Γεφυρα της Μονόπορης.

Το μονοπάτι αλλάζει όχθη με τη βοήθεια του γεφυριού και μας φέρνει ανηφορικά κοντά στο Παλαιοχώρι, το οποίο θα παρακάμψουμε για να κατευθυνθούμε προς το Μουσείο Υδροκίνησης το οποίο και θα επισκεφτούμε. Από το σημείο αυτό θα περπατήσουμε μέχρι τη Δημητσάνα, στην οποία θα φτάσουμε μέσα από τα καλοδιατηρημένα καλντερίμια της που θα μας φέρουν στην καρδιά του χωριού. Θα ακολουθήσει φαγητό σε ταβέρνα, ενώ θα υπάρξει χρόνος για βόλτες και καφέ προτού πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Σημείο συνάντησης:  Καλλιμάρμαρο & Πλατεία Πλατάνου, Κηφισιά
Ώρα συνάντησης στο Καλλιμάρμαρο: 6.15
Αναχώρηση από Καλλιμάρμαρο: 6.30
Αναχώρηση από Κηφισιά: 7.00
Άφιξη στη Στεμνίτσα: 10.00
Έναρξη πεζοπορίας προς Δημητσάνα: 10.30
Επίσκεψη στο Μουσείο Υδροκίνησης: 15.30
Άφιξη στη Δημητσάνα και ελεύθερος χρόνος στο χωριό: 16.00
Αναχώρηση για Αθήνα Αθήνα: 18.00
Άφιξη στην Αθήνα: 21.00

Πληροφορίες

Χαρακτηριστικά Πεζοπορίας

Απόσταση: ~12,5 χιλιόμετρα
Διάρκεια: : ~ 5 ώρες μαζί με τις στάσεις και ανάλογα με το ρυθμό της ομάδας
Υψομετρικά Ανάβασης: 1.243μ.
Υψομετρικά Κατάβασης: 1.328μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 420μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1.095μ.

  • Επίπεδο δυσκολίας: Α+ Εύκολη πεζοπορική διαδρομή, διάρκειας μέχρι 5 ωρών. Κατάλληλη και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση.
  • Όπως αναφέρεται και στους όρους συμμετοχής, η εκδρομή θα διεξαχθεί μόνο σε περίπτωση που συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχής.

 

Δηλώστε συμμετοχή

Κάνετε την εγγραφή σας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
1. Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα.
2.Τηλεφωνικά στο 6932315005
3. Μέσω mail στο [email protected] με απαραίτητη δήλωση ονοματεπώνυμου, κινητού τηλεφώνου, ημ. γέννησης και σημείου επιβίβασης.
4. Στα γραφεία της Escape Plans, Κυριαζή 6-8, Κηφισιά

 

Κόστος συμμετοχής: 30 € 

Στην τιμή περιλαμβάνεται:

  • Η μεταφορά με πούλμαν από/προς Αθήνα
  • Οδηγός πεζοπορίας & συνοδοί
  • Εισιτήριο για την είσοδο στο Μουσείο Υδροκίνησης,
  • Ομαδική ασφάλιση όλων των συμμετεχόντων και
  • ΦΠΑ 24%

Η θέση του κάθε συμμετέχοντα στην εκδρομή κατοχυρώνεται με την εξόφληση του ποσού της.

Τρόποι πληρωμής:

1) Μέσω κατάθεσης στην τράπεζα ALPHA BANK (Αριθμός λογαριασμού IBAN: GR6901401150115002101306374), αναγράφοντας στην αιτιολογία το “Ονοματεπώνυμό σας/ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ”.

2) Στα γραφεία μας, Κυριαζή 6-8, Κηφισιά με μετρητά, πιστωστική ή χρεωστική κάρτα (το γραφείο μας διαθέτει POS)

 

 

 

 

 

Δήλωση συμμετοχής